Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Gözler yeniden Menderes'te... Çöp tesisi bakanlık masasında!
Yerel Yönetimler
9 Kasım 2023 Perşembe 08:57

Gözler yeniden Menderes'te... Çöp tesisi bakanlık masasında!

İzmir’in Menderes ilçesinde tartışmalara neden olan katı atık bertaraf tesisiyle ilgili kritik toplantı tarihi netleşti. 4 Aralık tarihinde toplanacak olan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İnceleme Değerlendirme Kurulu projeyi masaya yatıracak.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, kentin evsel atıklarını depoladığı Harmandalı Katı Atık Düzenli Depolama Alanı’nı kapatmak için hayata geçirmek istediği Güney 2 Bölgesi Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi ve Elektrik Üretim Tesisi ile yeni bir gelişme yaşandı.

Kentin güneyinde bulunan ilçelerin çöplerini ayrıştırıp elektrik enerjisi üretmeyi planladığı katı atık bertaraf tesisle ilgili kritik toplantı tarihi belli oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan ÇED dosyası incelemeye alınırken İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısı ise 4 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirilecek.

Bakanlığa sunulan proje dosyasında ayrıntılar de yar alıyor. Buna göre, Menderes’e bağlı Gölova-Çakaltepe Mevkii’nde yapılacak projenin maliyetinin 196 milyon 890 bin TL olduğu ifade edildi. Yılbatu Elektrikk Üretim A.Ş tarafından yapılacak projede ayrıntılar yer aldı.



PROJE KAPSAMINDA NELER YAPILACAK?
Projeden kapsamında Menderes, Gaziemir, Karabağlar, Buca, Balçova ve Narlıdere İlçelerinden gelecek karışık belediye atıkları İzmir İll Güney 2 Bölgesi Entegre Kati Atık Yönetim Tesisi'nde ön işleme tabi tutulduktan sonra geri kazanımı ve bertarafı sağlanacak. Tesise gelecek karışık belediye atıkları Mekanik Ayırma Tesisi'nde cinslerine göre ayrıldıktan sonra biyobozunur atıklar Biyometanizasyon Tesisi'ne alınacak, bakiye atıklar düzenli depolama alanına, yanabilen atıklar Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi' ne, geri kazanımı mümkün atıklar lisanlı firmalara gönderilecek. Mekanik Ayırma Tesisi' nden gelecek biyobozunur atıkların bir kısmı, dışarıdan gelecek hayvansal atıklar ve gida endüstrisi atıkları Biyometanizasyon Tesisi' ne alınacak olup fermantasyon sonucu elde edilecek biyogaz ve düzenli depolama alanından çekilecek metan gazı Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi'nde elektrik enerjisine dönüştürülerek enterkonnekte sisteme aktarılarak gelir elde edilecek. Biyometanizasyon Tesisi'nden çıkacak katı fermente ürün de Kompost Tesisi'nde işleme tabi tutularak kompost ürün elde edilecek. Yanabilir nitelikte olan atıklar ise Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi' ne alınarak atıktan türetilmiş yakıt elde edilmesi planlanıyor. Bu şekilde atık stabil hale getirilecek, depolanacak atık miktarı minimize edilecek, elektrik ve isi enerjisi elde edilecek ve atıkların çevreye olan olumsuz etkileri ortadan kaldırılmış olacak.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?
İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısında, komisyon üyeleri ÇED raporu hakkındaki görüşlerini paylaşırlar. Komisyon, ÇED raporunu, İDK toplantısından itibaren on (10) iş günü içerisinde inceler ve değerlendirir. ÇED raporunda önemli eksiklik ve yanlışlıklar yok ise; Komisyon çalışmaları sonlanır, ÇED raporuna son hali verilir.

ÇED raporunda önemli eksiklikler var ise ÇED süreci durdurulur. Eksiklikler tamamlanmadan veya gerekli düzeltmeler yapılmadıkça Komisyon çalışmalarına devam edilmez. ÇED süreci durdurulan projelerde on iki (12) aylık süre içerisinde gerekli düzeltmelerin yapılması gerekir. Talep edilirse, altı (6) ay ek süre verilebilir. Bu süre içerisinde rapor sunulmaz ise, ÇED süreci sonlandırılır.

Bakanlık ÇED raporu hazırlayan kuruluştan en çok iki (2) kez, ÇED Raporunda değişiklik yapmasını isteyebilir. Yapılan düzeltme Komisyonca yeterli görülmez ise projenin ÇED süreci sonlandırılır.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git