Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kamu müteahhitlerinden büyükşehire çağrı: Paniğin önüne geçin!
İnşaat/Emlak
6 Mayıs 2024 Pazartesi 13:04

Kamu müteahhitlerinden büyükşehire çağrı: Paniğin önüne geçin!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Eşrefpaşa Belediye Hastanesi ek hizmet binası için açtığı ihaleye katılanın olmamasını değerlendiren Alaattin Epözdemir, büyükşehir şirketlerinde ödeme sorunları yaşandığını belirterek “Büyükşehir Belediyesinin acilen kamuoyuna bir açıklama yapması, şunu demesi lazım: Panik yok, telaşa gerek yok, her şey bizim kontrolümüzdedir; İzmir Büyükşehir Belediyesi dimdik ayaktadır, evet sorunlar var ama biz onların üstesinden geleceğiz. Şu anda piyasada bir panik var. Bunun önüne geçmek gerekiyor” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir’de 116 yıldır sağlık hizmeti veren İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Eşrefpaşa Hastanesi’nin ek hizmet binasının ihalesi, katılım olmaması nedeniyle gerçekleştirilemedi. 30 Ekim 2020 depreminde hasar gören binanın kullanılamaz hale gelmesi sonucu yeni bir binanın yapımı gündeme gelmişti. Ancak 3 Mayıs’taki ihaleye kamu müteahhitlerinden katılan olmazken, Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği (KAMİAD) Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Alaattin Epözdemir,  ihalelere katılmama konusunda Egedesonsöz’e açıklamalarda bulundu.

ÖDEMELER KESİNTİYE UĞRATILMAMALI
Eşrefpaşa Hastanesi ek hizmet binası inşaatıyla ilgili ihalenin yapılamamasından büyük üzüntü duyduğunu belirten Alaattin Epözdemir, “Bu ihaleye neden katılan olmadı? Birincisi, piyasalarda büyük bir daralma söz konusu. İkinci sorun da belirsizlik, kamu müteahhitlerinin önlerini görememesi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yeni bir isim geldi. Büyükşehir’e bağlı tüm kuruluşlarda ödemelerle ilgili sorunlar var; İZBETON’da, İZSU’da, diğer kuruluşlarda. Bu, ihmale gelmez bir durumdur. Şu anda devam eden işler var. Üç ay önce, beş ay önce alınmış işlerle ilgili süreç devam etmeli hiç olmazsa. Ödemeler kesintiye uğramamalı, zamanında ödenmeli” dedi.

Büyükşehir’in şirketlerinin zamanında ödeme yapmaması sonucu cesaretlerinin kırıldığına vurgu yapan Epözdemir, şunları söyledi:

“Beton zamlarını hep konuşuyoruz, inşaat maliyetleri yüksek. Olağanüstü enflasyon var. Bunlar inşaat sektörünün kronik sorunları. Bunlar yetmiyormuş gibi bir de Büyükşehir’in şirketlerinden zamanında ödeme olmaması, elimizi kolumuzu bağlıyor, cesaretimizi kırıyor. Görüştüğümüz yöneticilere, iyi niyetli bir şekilde bu sürecin aksamadan ilerlemesi gerektiğini söylüyoruz. İzmir, Türkiye’nin üçüncü büyük kenti. Devam eden bir hayat var ve inşaat, bu hayatın bir parçası. Yollar, asfaltlar, hastaneler, kanallar, binalar, su hatları inşaatlarında bir kısıtlamaya gidilmesi doğru olamaz. Özellikle İZBETON ve İZSU’da sorun yaşanıyor. Eşrefpaşa hastanesi ek hizmet binası, sadece İzmir Büyükşehir için değil, İzmir için çok önemli bir yatırım. Dolayısıyla bu ihale, acilen yapılması gereken, öncelikli ihalelerin başında geliyor. Bu ihale için bakanlık 2,5 ay süre vermiş. Bu sürede ihalenin mutlaka yapılması lazım.”

GÜNCELLEME YAPILMAZSA, BU SORUN DEVAM EDER
İhaleye çıkılırken İzmir Büyükşehir’in hazırladığı maliyet hesabı ile piyasadaki rakamların, birbiriyle örtüşmediğinin altını çizen Epözdemir, “İzmir Büyükşehir, ihaleye çıkmadan önce maliyette önemli yeri olan ürünlerin birim fiyatlarını, piyasa koşulları çerçevesinde güncellemek zorundadır” dedi ve ekledi:

“Müteahhitler ihaleye neden girmiyor? Biraz önce dediğim gibi birisi geneldeki daralma, ikincisi İzmir Büyükşehir ile yaşadığımız belirsizlik, üçüncüsü ise birim fiyatlar, piyasaya fiyatlarla uymaması. Belediye bu konuda güncelleme yapmadığı takdirde, ihaleye katılım anlamında sorunlar devam edecektir. Eğer güncelleme yapılırsa, biz de kamu müteahhitlerinin ihalelere girmesi yönünde yönlendirmelerde bulunacağız.  Bu arada Büyükşehir Belediyesinin acilen kamuoyuna bir açıklama yapması lazım. Şunu demesi lazım: Panik yok, telaşa gerek yok, her şey bizim kontrolümüzdedir; İzmir Büyükşehir Belediyesi dimdik ayaktadır, evet sorunlar var ama biz onların üstesinden geleceğiz. Şu anda piyasada bir panik var. Bunun önüne geçmiyor.  Kamuoyu bilmeli ki, İzmir Büyükşehir Eşrefpaşa Hastanesi’nin ek hizmet binası için ihale yapıyorsa, bunun bütçesini hazırlamıştır, demeli. Bu geçiş dönemidir, bu sorunları aşacak iradeye sahibiz, denmelidir. Şu unutulmamalıdır ki, bu stres böyle devam ederse, kamu müteahhitleri, ihalelere katılmama şeklindeki tavırlarını sürdürecektir. İzmir, bundan çok zarar görür.”

SUDA İNDİRİM, İZSU’NUN YATIRIMLARINI OLUMSUZ ETKİLEYECEK
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın, göreve gelir gelmez suda indirim yapmasının, İZSU’nun yatırımlarını olumsuz yönde etkileyeceğini, dolayısıyla kamu müteahhitlerine de olumsuz yansımasının olacağını anlatan KAMİAD Yüksek İstişare Kurulu üyesi Alaattin Epözdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Tugay, gelir gelmez suda indirime gitti. Bu karar, İZSU’nun yatırım yapmasının önünde çok büyük bir engel oluşturdu. Dolayısıyla İzmir Büyükşehir Belediyesine de darbe oldu. Çok iyi niyetle alınmış bir indirim kararı var ortada ama enerji maliyetlerinin yüksekliği, yapılması gereken yatırımlar dikkate alınarak o karar yeniden gözden geçirilmeli. Su indirimine gidilerek, İZSU’nun yatırım imkanları daraltıldı. Su indirimiyle gelirin azalması, hem devam eden yatırımları, hem de kısa, orta ve uzun vadede yapımı planlanan yatırımları sekteye uğratacaktır.  Meselelere lokal bakmamak lazım, popülist politikalar doğru değil. Su ucuz olsun, kim istemez ki. Hayat, gerçekçilik temelinde devam ediyor. İZSU’nun giderleri ortada. Böyle bir durumda suda indirim yapmak doğru olmadı. Su kanallarında ayrıştırma projeleri var, koku sorunu var, kim yapacak bunu? UZSU yapacak! Denizli’de, Manisa’da su, İzmir’e göre çok daha pahalı. Kamu müteahhitleri sektörünün bir sinerjiye ihtiyacı var, bu da içinde bulunduğumuz belirsizliğe nokta konmasıyla sağlanabilir. Belirsizliğin ortadan kaldırılmasıyla biz kamu müteahhitleri ihalelere gireriz, gücümüzün yetmediği işler olursa, ortak girişimlerle ihalelere katılırız. Eşrefpaşa Hastanesi için çok özel bir çaba içinde olacağımızın bilinmesini isteriz. Şunu da belirtmek isteriz ki, Cemil Başkan İZBETON ve İZSU’ya çok isabetli atamalar yaptı. Ödemelerdeki belirsizlik yeni atanan ehil yöneticilerin de elini kolunu bağlıyor. İZSU’nun yatırım hızını kesmemek lazım. İZBETON’un kısa sürede toparlanacağını ümit ediyorum.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Bilge
 7 Mayıs 2024 Salı 07:55
İzbetonn’un 3 500 000 000,00 TL borcunda etkisi olan müteahhitleri de açıklasa inandırıcı olur.
 Gürkan
 6 Mayıs 2024 Pazartesi 16:35
Aziz Kocaoğlu'nun döneminde ESHOT ve diğer şirketler kâr mı yapıyordu? Sermaye arttırımı neden yapılıyordu? Özellikle ESHOT. Son yıllarda ülkede ağır ekonomik kriz var, belediyelerin bu hâle gelmesinin esas sebebi budur. Dolar, euro 3,5 liralardan 32-35 liralara geldi.
 
 6 Mayıs 2024 Pazartesi 16:29
Eski belde belediye başkanına göre kamyonu, kepçeyi, hiltiyi aynı kişi kullanıp, arızayı çözmeli
 Şaka gibi
 6 Mayıs 2024 Pazartesi 16:26
Ülke ekonomisi bitmiş adam belediye diyor. Hasan Bey sanırım beldeden çıkmamış. Batan belediye Buca'da 25 milyara metro yapıyor. Aziz Abi 15 yıl, Piriştina ve öncesinin yapmaya cesaret edemedikleri işi Soyer başlattı. Ankara'nın, İstanbul'un borcu ne kadar? Şirketler hariç 93 milyar borcu olan batmamış da İzmir mi batmış?
 hasan gürsel altuğ
 6 Mayıs 2024 Pazartesi 14:39
Şaka gibi rumuzlu arkadaşım.Şunu artık kabul edin. Tunç bey Aziz abiden aldığı koskoca belediyeyi ve bağlı şirketleri 5 yılda batırdı.Bu haber zaten bunun onayı. Boş rumuzla yazan arkadaş. Su arızasına kazım yapılacağı için kepçe kamyona yüklenir. Yani 2 araç. bunların arkasından birde kazı ekibini taşıyan araç gider etti mi toplamda 3 araç. 3 araç zaten 3 personel 7 de diğer personel toplam 10 personel. Ben bld. bşk.lığı yaptım bu işleri bilen insanım.
 
 6 Mayıs 2024 Pazartesi 14:08
Su arızasına 3 araç, 10 personel geldiğini hiç görmedim.
 izmirli
 6 Mayıs 2024 Pazartesi 14:02
Geçmiş olsun izmir, yeni başkan 2 sene mağduru oynayacak para olsa bile ödemeyecek, çünkü batık belediye aldık demenin bir başka yolu para ödememektir. 2 yıl sonra ise şu an atadığı liyakatsiz yöneticileri suçlayacak, son sene yeni atadığı kişiler biraz asfalt yapıp, çiçek ekerek iş yaptıklarını gösterecek ve 5 sene böyle hiç bir iş yapılamadan geçecek. Yani kimse bir şey beklemesin, liyakatsiz başkan ve liyakatsiz kişiler ile 5 yıl heba olmuştur.
 halk
 6 Mayıs 2024 Pazartesi 13:59
tuncun destekçisinin yaptığı açıklama pekte halkın umrunda değil ama yinede konusuyor
 Şaka gibi
 6 Mayıs 2024 Pazartesi 13:58
Aziz Abi 5,5 km metroyu 14 yılda bitirdi ama olsun personel az almış.
 hasan gürsel altuğ
 6 Mayıs 2024 Pazartesi 13:33
Suya indirim hala yapabilir. Benim 2014 yılında belde belediyedem su patlaklarını sadece 1 işçi onarıyordu.Şu an aynı patlağa 3 araç 10 tane personel geliyor.Patlağı yapan kuyunun içinde gene bir işçi 9 işçi elleri kollarında bağlı bekliyor.belediyelere bu kadar çok personel alınmamalı. Aziz abi nin bıraktığı belediyede ki personel sayısı kadar neredeyse Tunç başkan zamanında personel alındı.Artık belediye ve kuruluşları olarak CV toplamaktan vazgeçin. Vasıflı insan şu an her yerde iş bulur.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git