Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kasapların başkanı ithal ette arka planı anlattı: Katırın kuzeni Türkiye’ye giremez!
Ekonomi
31 Mayıs 2024 Cuma 12:41

Kasapların başkanı ithal ette arka planı anlattı: Katırın kuzeni Türkiye’ye giremez!

Sudan’dan katırın kuzeni olan bardo cinsi hayvanın sakatatının ithal edilmesinin kararlaştırılması ile ilgili olarak Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Federasyon Başkanı Osman Yardımcı açıklamada bulundu. Yardımcı, “Türkiye’nin birçok ülkeyle bu anlamda bir et anlaşması var ama bunu getirecek diye bir mecburiyeti yok. Bugüne kadar ülkeye böyle bir sakatat girmemiş. Ülkeye hatta böyle bir sakatat giremez. Sudan’da ülkede standartlara uygun laboratuvar ve mezbaha da yok. Sudan zaten kendini geçindiremiyor, nasıl Türkiye’ye ihracat yapacak? Kendisine yardım giden bir ülke orası” dedi.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilen anlaşma ile Sudan’dan bardo (erkek at ile dişi eşeğin çiftleşmesi sonucu doğan melez hayvan) sakatatı ithal edilmesi kararlaştırıldı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in tepki gösterdiği süreçle ilgili olarak Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Federasyon Başkanı Osman Yardımcı, bu iddialar üzerine Egedesonsöz’e açıklamalarda bulundu.

‘SUDAN’DAN ET GELMESİ MÜMKÜN DEĞİL, ANLAŞMA SADECE KAĞIT ÜZERİNDE’
Yardımcı, anlaşmanın sadece kağıt üzerinde olduğunu ve Sudan’dan Türkiye’ye et girmenin mümkün olmadığını belirterek, “Türkiye’nin birçok ülkeyle bu anlamda bir et anlaşması var ama bunu getirecek diye bir mecburiyeti yok. Bugüne kadar ülkeye böyle bir sakatat girmemiş. Ülkeye hatta böyle bir sakatat giremez. Sudan’da ülkede standartlara uygun laboratuvar ve mezbahaları yok. Örneğin, Rusya ile de bir et anlaşmamız var ama bugüne kadar bir kilo bile et girmedi. Sadece kağıt üzerinde bir anlaşma bunlar, milletin kafasını karıştırmayalım. Piyasada zaten iş yok, esnafın durumu kötü. Olmayan bir şeyi oldu gibi anlatmak yanlış. Vatandaşı tedirgin etmeyelim, esnafın ekmeğiyle oynamayalım. Sudan zaten kendini geçindiremiyor, nasıl Türkiye’ye ihracat yapacak? Kendisine yardım giden bir ülke orası. Bazı arkadaşlarımız Azerbaycan’dan, Rusya’dan et getirmek istediler anlaşma olmasına rağmen fakat izin vermediler, her ülkeye izin vermiyorlar. Bugün Sudan’da laboratuvar ve mezbaha yok hatta uygun kesim yapan bir yer de değil. Rusya’dan bir kilo et girmedi, hayvancılık çok orada bir de. Onlar sosis, salam, sucuklara çok önem veriyorlar. Kendi büyük mezbahaları var, fabrikaları var” dedi.

‘KASAPLAR İTHAL ET BİLE SATMIYOR’
Kasaplarda ithal et olmadığını, ithal etlerin büyük firmalara, sanayicilere ve zincir marketlere giden Yardımcı, “Türkiye Kasaplar Federasyon olarak söyleyebilirim ki tüm illerde ithal et satmıyor kasaplar. Yerel üreticimize destek verip yerli et satıyoruz. İthal gelen etler büyük firmalara veriliyor. Biz sanayici diyoruz onlara; sucuk, salam, sosis yapanlar alıyor. Bir de zincir marketler alıyor ithal etleri. Kasaplara et verilmiyor. Bu da standartları olan belli olan ülkelerden geliyor, bakanlığın sitesinde yazıyor nereden geldiğine dair. Öyle istedikleri yerden et getiremezler” dedi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 İsmail
 2 Haziran 2024 Pazar 23:42
Sudan da yok başka bir yerden alır bizim uyanıklar oradan sudan a hop Türkiye kesin bunu ayarladilar, burda etin olmadigini bilmiyorlar mı
 Ev sahibi
 2 Haziran 2024 Pazar 19:57
İthalata devam, vatandaşın sofrasına göz dikenler batsın.
 Ev sahibi
 2 Haziran 2024 Pazar 19:56
Fiyat düşmesin diye el birliği içinde hepsi.
 Menderesli
 31 Mayıs 2024 Cuma 16:44
Katırın kuzeni falan laf onlar. Basbayağı bildiğimiz eşşek değil mi bu.
 
 31 Mayıs 2024 Cuma 14:33
İzmir de çok merkep ve at vardı; özellikle kırsal alanda başıboş geziyorlardı; Nereye kayboldular?
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git