Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
NATO Zirvesi: Erdoğan'dan diplomasi trafiği!
Dünyadan
11 Temmuz 2023 Salı 16:25

NATO Zirvesi: Erdoğan'dan diplomasi trafiği!

NATO ülkelerinin liderleri Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta bir araya geliyor. İki günlük zirvede Ukrayna, İsveç'in NATO üyeliği gibi kritik konular görüşülecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İngiltere Başbakanı Sunak ve Kanada Başbakanı Trudeau ile bir araya geldi. Diğer yandan, Almanya Başbakanı Scholz, "NATO Zirvesi'nde Erdoğan ile Türkiye'nin AB ile olan ilişkisini görüşeceğiz" dedi.
NATO ülkelerinin liderleri, Rusya sınırına yaklaşık 300 kilometre uzaklıktaki Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta bir araya geldi. Tarihi NATO Zirvesi'ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirve öncesinde pek çok liderle bir araya geldi.

NATO Liderler Zirvesi öncesinde konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Ukrayna'ya olan siyasi desteğimizi de dile getireceğiz, Ukrayna'yı NATO'ya alabilmek için neler gerektiğini tartışacağız." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi öncesinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Sunak ve Kanada Başbakanı Trudeau ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, zirve kapsamında, LITEXPO Sergi ve Fuar Merkezi'ndeki görüşmeleri devam ediyor.

Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile bir araya geldi.

İNGİLTERE BAŞBAKANI SUNAK İLE GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Vilnius'ta, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, zirve kapsamında LITEXPO Sergi ve Fuar Merkezi'ndeki ikili görüşmeleri devam ediyor.

Erdoğan, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile bir araya geldi.

Heyetlerin de katıldığı görüşmede Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ile Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç eşlik etti.

TRUDEAU İLE BİR ARAYA GELİNDİ
Erdoğan, LITEXPO Sergi ve Fuar Merkezi'nde Kanada Başbakanı Trudeau ile de görüştü.

Heyetlerin de katıldığı görüşmede Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ile Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç eşlik etti.

SCHOLZ: ERDOĞAN İLE TÜRKİYE'NİN AB İLE OLAN İLİŞKİSİNİ GÖRÜŞECEĞİZ
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi öncesinde açıklamalarda bulundu. Scholz, "NATO Zirvesi'nde Erdoğan ile Türkiye'nin AB ile olan ilişkisini görüşeceğiz" dedi.

Scholz, "Avrupa Konseyi'nde Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkiyi nasıl daha da geliştirebileceğimize dair kararlar aldı. Burada Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bunu görüşeceğim" ifadelerini kullandı.

TARİHİ NATO ZİRVESİ
NATO ülkelerinin liderleri, Rusya sınırına yaklaşık 300 kilometre uzaklıktaki Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta bir araya geliyor.

NATO Zirvesi için 11-12 Temmuz'da bir araya gelen liderler, toplantıda başta Ukrayna olmak üzere birçok konuda önemli karara imza atacak.

Zirveye, nisanda Finlandiya'nın katılmasıyla sayısı 31'e çıkan üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra üyeliğe davet edilen ancak henüz onaylanmayan İsveç ile Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın liderleri katılacak. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de zirve için Vilnius'a gidecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da zirve kapsamında pek çok liderle görüşmesi bekleniyor.

İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ

Zirvenin en önemli konularından biri olan İsveç'in NATO'ya üyeliği. Finlandiya'nın Nisan 2023'te üyeliğe kabul edilmesinden sonra İsveç'in üyelik sürecinin de bir an önce tamamlanması için hem NATO'dan hem de birçok NATO ülkesinden en üst seviyede daha önce açıklamalar yapıldı. Bu konuya ilişkin de dün akşam peş peşe gelişmeler yaşandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson bir araya geldi. Görüşmenin ardından konuşan Stoltenberg, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine destek vereceğini açıkladı.

Zirvede, Ukrayna'daki savaşın yanı sıra NATO coğrafyasına yönelik meydan okumalar hakkında stratejik düzeyde görüş alışverişinde bulunulacak. Zirvede, tüm biçim ve tezahürleriyle terörizm başta olmak üzere NATO tarafından tespit edilen temel tehditler karşısında İttifak'ın savunma yapılanmasının ve caydırıcılığının güçlendirilmesine yönelik planlamalar ele alınacak. (Habertürk)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git