Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
SGK'dan mide ilaçlarında yeni düzenleme
Sağlık
29 Mart 2024 Cuma 08:37

SGK'dan mide ilaçlarında yeni düzenleme

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mide ilaçları ile ilgili yeni bir düzenlemeye gitti. Söz konusu düzenleme ile hastada, etken maddeleri farklı ve birbiriyle eşdeğer olmayan 6 grup mide ilacından biri varsa, bir diğerini SGK ödemeyecek.

27 Mart 2023 tarihinden itibaren tüm mide ilaçları (proton pompası inhibitörü-PPİ) SGK tarafından birbirinin eşdeğeri (muadili) olarak kabul edildi ve Medula Sistemi de buna göre düzenlendi.

Mide ilaçlarında yapılan bu yeni düzenlemenin hastaları mağdur edeceğini belirten Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, “Etken maddesi omeprazol, lansoprazol, esomeprazol, deksrabeprazol, rabeprazol ve pantoprozol olan ilaçlar aynı reçetede yazılamayacak, yazılsa bile ödenmeyecek. Eğer hasta vatandaşımızın elinde bu gruplardan herhangi bir ilaç varsa, başka etken madde bile olsa ödenmeyecek” dedi.

Saydan şöyle devam etti:

“Mide ilaçları hepimizin günlük hayatımızda kullandığı ve ihtiyaç duyduğu ilaçlardır. Eczanelerimize gelen vatandaşlarımıza ‘ilacın ödenmiyor, çünkü başka bir etken maddeli ilaç elinde mevcut görünüyor’ demek zorunda kalacak olmamızdan son derece üzgünüz. Aslında bu mide ilaçlarının ödeme sisteminde yaptığı değişikliği SGK kurum olarak kendisi duyurmalıydı, ancak bu uygulamayı herhangi bir yazılı duyuru ya da düzenleme olmadan hayata geçirdi. Tasarruf amacı ile yapıldığı iddia edilen bu uygulamalar 'eşdeğer ilaç kavramı'na da zarar vermektedir. Çünkü bu 6 grup mide ilaçlarının etken maddeleri tamamı ile farklı ve birbirleriyle eşdeğer değildir. Böyle uygulamalar eşdeğer ilaç uygulamasını, dolayısıyla da eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak yanlış uygulamalardır. Vatandaşlarımızın ve kamuoyunun bu tür uygulamaların eczane eczacılarınızdan kaynaklanmadığını, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun tasarrufu olduğunu bilmelerini istiyoruz."

∗∗∗

PPİ NEDİR?

Proton pompa inhibitörleri, mide asit üretiminde belirgin ve uzun süreli azaltan ilaç grubudur. Asit salgısını engelleyen en etkili ilaçlardır.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Emekletilen emekli..
 29 Mart 2024 Cuma 21:38
Biz görevden emekli ölürken hiçbir ilaca katkı payı odemiyorduk Bu bize verilmiş bir haktır.Ve memurlar daha maaşını eline almadan devlet kesintisini yapardı...Bir tek memurlardan zorunlu kesinti olurdu Diğer çalışanlar vergilerini diğer kesintilerini aylarca ,yıllarca ödemez, sonra af çıkar kimisi öder kimisi ödemedi Yani Sağlık sistemi memurların kesintilerine ayakta dururdu..Sonra bu yönetim gelince memur emeklilerin hakları yok sayıldı Ki bir çok sağlık hizmetlerinden daha iyi yararlanmak için 2 yıl daha okuyarak .gece sabahlara kadar çalışıp.gunduz isyerlerine giderek 1.dereceye inmek için uğraştık Çünkü 1.devlet memuru hastanede bile özel odada kalacaktı.. 27 çalıştım aldığım ikramiye ve maaş Merkez Bankası hizmetlerin maaşından çok düşüktü.. İşte o gün çok üzüldüm Devlet memuru olmak için ve daha sonra çocuklarımın zamanından çalarak okuduğuma.. Şimdi 1.derece devlet memurluğuna emekli ben.memuriyete yeni başlamış bir hizmetli kadrosundan daha az bir emekli maaşı alıyorum Aldım maasida ca.isirken ogrencilerinzamanindan almamak adına gitmediğim hastanelerde kimisi özel hastanelerde yorularak geçiriyorum vaktimi Ve ilaçlarıma dünya kadar katkı payı ödüyorum doktorun yazdığının çoğunu da devlet ödemiyor Ayrıca çoğu ilaçlarımı parayla alıyorum ve katkı paylariyla ilaç fiyatları artıyor Simit veya su da satamam hem dizlerim tutmuyor hem de belim..Bin derdim var hangisine yanayım.. Bir emekliden gerçek hallerin birazını okuyorsunuz...
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git