Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Başkan Işık’tan ‘gelir-gider açığı’ yanıtı: Vergi gelirlerinde yüzde 100 sapma var!
Yerel Yönetimler
6 Mayıs 2024 Pazartesi 19:10

Başkan Işık’tan ‘gelir-gider açığı’ yanıtı: Vergi gelirlerinde yüzde 100 sapma var!

Gaziemir Belediyesi’nin 2023 yılı Kesin Hesap Cetvellerinin görüşülmesinde Cumhur İttifakı’nın ‘bütçe açığı’ eleştirilerine yanıt veren Belediye Başkanı Ünal Işık, “Vergi gelirlerinde yüzde 100 sapma olursa yapabileceğiniz çok bir şey yok. Bu sapma yüzde 10 olsaydı 116 açığı değil 10 milyon açığı konuşacaktır. Geçen yıl Türkiye'deki tüm belediye ve kurumlar için zor geçen yıllardan biriydi. Bir deprem yaşadık, tüm belediyeler katkı verdi ve bunu gözden kaçırmamak gerekiyor” dedi

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – Gaziemir Belediyesi Mayıs ayı olağan oturumunun ikincisi gerçekleştirildi. Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen oturumuna Belediye Başkanı Ünal Işık başkanlık yaptı.

Meclis oturumunun gündeminde ise 2023 yılı Kesin Hesap Cetvellerinin görüşülmesi maddesi yer aldı. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen ilgili gündem maddesi AK Parti ve MHP’nin ‘ret’ oyuna karşı, CHP’li üyelerinin ‘kabul’ oyu sonrası oy çokluğuyla meclis gündemine gönderildi.

TEKGÜL: PARAMIZ YOK DİYE HİZMETTEN KISINTI YAPAMAYIZ
CHP grubu adına söz alan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Tanju Tekgül, "Komisyonumuz 4 Mayıs 2024 tarihinde toplanarak kesin hesap cetvellerindeki gelir ve giderleri hesaplayarak bütçe gerçekleşmesini analiz etmiştir. 2022 yılında 2023 yılı gelir ve gider denkliği olarak 630 milyon 300 bin TL belirlenmiştir. 2023 yılı net gelir tahsilat tutarı 330 milyon TL’dir. 509 milyon 912 bin TL gider gerçekleşmiştir. 31 Aralık 2023 tarihi itibari ile Belediyemizin banka hesaplarında 8 milyon 299 bin TL mevcuttur. Gelir gerçekleşme oranı bütçeye göre yüzde 62’dir. Gelirler tahsilatı bütçeye göre 236 milyon 560 bin daha aşağıda gerçekleşmiştir.Bu farkın; Bina vergisi, inşaat harcı, bina satış gelirleri, diğer satış kira gelirleri olmak üzere toplam 129 milyon TL’lik farktan kaynaklanmaktadır. Toplam 228 milyon 407 bin TL’lik bütçe gelir kaybı bu ana gelirlerden oluştuğunu teyit edebiliriz. Gelir rakamız gider rakamımızı karşılamakta yüzde 77 oranında kalmıştır. Devletimizin KOBİ'lere sağladığı gibi belediyelere de düşük faizli kredi sağlamalıdır. İlçe sınırlarımız içerisinde yer alan havaalanı askeri alanlardan kanun gereği tahsilat yapılamamaktadır. Park bahçeler, spora destek, yaşlı bakımı, sosyal hizmetleri halka hizmet için belediyemiz eksiksiz yerine getirmek zorundadır. Paramız yok diye hizmetten kısıntı yapamayız. Belediye personelinin maaşlarını da çalışanları mağdur etmemek için düzeni ödemek mecburiyetimiz vardı.Sonuç olarak Gaziemir Belediyesi'nin kesin hesap cetvelleri için CHP grubu olarak olumlu oy kullanacağız” dedi.

ASLAN:  3 SORUMU İRDELEYİN
AK Parti Grup Başkanvekili Hüseyin Aslan ise söz alarak grubu adına eleştirilerini yöneltirken, “2023 yılının kesin hesabını görüşüyoruz burada sizlere söyleyecek çok bir şeyimiz yok ancak sonuç olarak aynı partinin temsiliyeti devam ediyor. Gelir ve gider arasındaki fark 116 milyon TL civarında. Belediye gelirlerine bakarken geçen yılkı toplanan çevre temizlik vergi fiyaltaları ile bu yıl toplanan fiyatlar elbette ki farklıdır. Bu da gelir fakrı olarak yansıyacaktır. Kullanılan şebeke suyuna baktığınızda katı atık bedellerine baktığınızda ilçe belediyesine gelen artışlara baktığınızda bu arada farklılık var.   Bir taraftan gelirler artmış yani. Evet enflasyon ver, işçi maliyeti arttı ancak belediye gelirleri de arttı. Belediye inşaat ruhsatı için gelen kişi geçen sene ile aynı mı ödüyor? Yaptığım incelemede dikkatimi çeken 3 tane ana kalem var. Bunlardan biri özel kalem müdürlüğü gideri. 8 milyon 245 bin Tl. bunun irdelenmesi lazım. Basın Yayın Halkla İlişkiler gideri 11 milyon TL. Bir diğeri de Kültür ve Sosyal Hizmet Müdürlüğü 50 milyon gideri olmuş. Bunları bir irdeleyin. Gaziemir'in menfaatine ne olacaksa bunun için biz varız. İller Bankası ile ilgili geçmiş dönemlerde de çok gündeme geldi. En son İller Bankası müdüründen randevu aldık ve herkesin nüfusuna göre pay verildiğini söyledi. Vergi toplama rakamına göre pay veriliyor yani. Belediyemizin yapılanmaya tabi tuttuğu borçların çok olması nedeniyle aldığı gelir az gözüküyor” diye konuştu.

IŞIK: ENFLASYON YÜZDE 100’Ü BULDU
Eleştirilere yanıt veren Başkan Ünal Işık, “Artışlar vergi gelirlerinde de yüzde 56 civarında oldu ancak enflasyondaki ve diğer kalemlerdeki artış yüzde 100'ü buldu. Tahmin edilen ve planlanan vergi gelirleri neredeyse yüzde 100 sapma gerçekleşmiştir. Vergi gelirlerindeki farka bakınca tam bu açık da olduğu görülüyor. Gerçekten eşit artsa söylediklerinizde haklısınız” ifadelerini kullandı.

ŞAHİN: BÜTÇE İLE İLGİLİ BİLGİLER GEÇ VERİLDİ
Milliyetçi Hareket Partisi’nden söz alan Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, “Belediyemizin kurumsallığı gereği süreç devam etmekte. Üzücü olan bürokrat arkadaşlarımızdan talep ettiğimiz detay bilgilerin tarafımıza verilmemesi. Bilgi verildi ancak bütçe ile ilgili bilgiler geç verildi. Meclis üyeleri olarak, bütçe komisyonu olarak, herhangi bir komisyon üyesi olarak yanlış bir şey istemiyoruz sadece daha fazla bilgi istiyoruz.Cumhur İttifakı olarak eleştirilerimizi yapıcı şekilde ifade ediyoruz. Önemli olan geçmişten ders çıkarıp geleceğe güvenle yürüyebilmektir. Gördüğümüz en önemli eksiklik gelir ve gider arasındaki dengenin sağlanamamasıdır. Biz enflasyona itiraz etmiyoruz ancak gelir ve gider dengesizliğine dikkat çekmek istiyoruz. Kesin hesapta yer alan giderimiz 509 milyon TL, gelirimiz 393 milyon TL. Elbette bütçe öngörüdür.Biz gerçekleşme oranlarını değil, gelir gider arasındaki dengesizliği vurguluyoruz. Siz mali müşaviriniz, ekonomik krizle imtihanımızın 4'üncü yılındayız. Siz 2 dönem meclis üyesi olarak bu tablonun tam ortasındasınız size düşen tahsil edilemeyen gelirleri tahsil etmek, yeni gelir kalemleri yaratmak ve gereksiz giderleri ortadan kaldırmaktadır. Bu şekilde gelir gider dengesizliğini çözebileceğini çözüyoruz. Bürokrat arkadaşların bizi bilgilendirmemedeki direnci de anlayamadık. 2023 yılı gelir tablosundaki diğer gelirler hanesindeki 243 milyon TL'lik rakamın açılımını merak ediyorum. Gider cetvelindeki 349 milyon TL'lik mal ve hizmetlerin açılımı nedir?” dedi.

IŞIK: BİRAZ HAKSIZLIK ETTİNİZ 
Yeniden söz alan Başkan Işık, “2024 sonunda hep birlikte çok daha güzel eksin hesabı konuşuyor olacağız. Bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Gelirleri artırmak konusunda belediyenin çok yeteneğini olduğunu düşünmüyorum. Ancak giderler konusunda üstümüze düşen her şeyi yapacağımızdan emin olabilirsiniz. 349 milyonluk sorduğunuz rakam hem işçilik hem belediyemiz adına alınan rakamdır. Gelir kısmında sorulan rakam  İzBB ile ortaklaşa yaptığımız bir projemiz var, orada Büyükşehir tarafından ödenen rakamdır. Size bilgi ve belgelerin verilmediğini söylediniz ancak biraz haksızlık ettiniz sanırım. Biz 2'sinde havale ettik 4'ünde toplantı yapıldı. Bize ne zaman ne geldiyse aynısı da size iletildi” diye konuştu.

DİNÇEL: İLK EVET DİYEN BEN OLACAĞIM
AK Parti sıralarından söz alan Davut Dinçel ise bütçeyi eleştirirken, “Meclis üyemiz gelirleri arttıramayacağı söylemişti. Biz AK Parti olarak göreve gelseydik gelirlerimizi projeler ile artıracaktır. AB'nin, bakanlıkların, Japonya'nın bile belediyelere hibe verebilme hakkı var. Ama bunlar için proje hazırlayıp gitmemiz gerekiyor. Açık veren bütçeye evet dememiz imkansız. Önümüzdeki yıl denk bütçeyi gördüğümüzde ilk evet diye ben olacağım. Ancak şu an iki yakası bir araya gelmeyen bir bütçe ile karşı karşıyayız” dedi.

IŞIK: MEMNUNİYET İLE FAYDALANIRIZ
Dinçel’in sözleri sonrası yanıt veren Başkan Işık, “2023 yılını onayladığınız bilncindesiniz. Bizim de projelerimiz var. Eğer projeleri kısırlaştırdıktan sonra  bizde eksik bir şey kalırsa sizden de memnuniyet ile faydalanabiliriz” ifadelerini kullandı.

ÇALIŞKAN: TÜİK RAKAMLARINA İNANIYORSANIZ…
CHP Grup Başkanı Cemal Çalışkan ise AK Partili belediyeleri örnek gösterirken, “Muhalefet meclis üyeleri neden ret vereceğini açıkladı ancak neden ret vereceklerine inanmadan açıkladılar. Gelir 1 geliyor gider 3 gidiyor. Kesinlikle bütçe tahmin işidir. Bu sadece bizim belediyelerimize ait bir durum değildir tüm devlet kurumları bunu yapar. Amaç yüzde 100 oranında tutturmaktır ancak bu ekonomik koşullarda yüzde 100 tutturmak olağanüstü bir durum olacaktır. Birimlerin rakamları irdelendi, irdelenerek bütçeye dahil edildi. Bundan sonra yapılacak bütçelerde yine rakamlar irdelenip yazılacaktır. Rakamlardan bahsedildi. TÜİK'in rakamlarına inanıyorlarsa zaten bizim söylediğimiz bir şey yok. Halkın gerçek değeri ile TÜİK değerli bir değil. Selahattin Bey bürokratlardan bilgi almadığı için üzüldüğünü söyledi ancak ben daha çok üzüldüm. Bürokratlarımız hiçbir arkadaşımıza bilgi vermemezlik yapmamıştır. Ben bunun doğruluğuna asla inanmıyorum. Maliye bakanımız 3 ay sonrası için Dolar, Euro kuru için tahminde bulunuyor ancak o da hiçbirini tutturamıyor çünkü zemin kaygan. AK Parti olarak biz göre gelseydik diye başlayan cümleye de ; AK Parti'nin göre geldiği yerlerdeki jakuzileri, odaları gördük” dedi.

ASLAN: BAHANEYLE GEÇMEZ BU İŞLER
AK Parti Grup Başkanvekili Hüseyin Aslan CHP’li mevkidaşının sözlerine tepki gösterirken, “Biz burada kesin hesabı görüşürken 2023 yılını görüştüğümüz için olumlu bakmaya çalıştık ancak Cemal başkanımız yanlış anlamış. Biz 3 önerimiz var bunlar irdelenebilir dedik. Gelir ve gider arasında 116 milyon fark var buna oy birliği mi yapalım. Konuyu gündeme getirirken olumlu davranmaya çalışıyoruz. İnşallah sizin döneminizdeki eksin hesabı göreceğiz. O zaman sizin aldığınız tedbirleri gerçekten aldıysanız helal olsun diyip gerekirse oy birliği yapacağız. Ancak bu olayı farklı yönlere çekmenin anlamı yok. Burada her şeyi hükümeti bahane etmekle geçmez bu işler. Hükümeti irdeleyecekleri aramızdan gönderdiğimiz milletvekilleri konuşacak. Biz şu anda ilçe meclis üyesiziyiz. Biz gider artıyorsa gelirler de artıyor dedik.Belediye bu kadar giderlerin içinde hiç tasarruf yaptı mı. İlk ayda gelir gelmez ilk ayda yarım maaş ödediniz. Önce herkes şapkasını önüne koysun.

ATMACA: BELEDİYE MECLİSİ HALKIN YÜZDE 100'ÜNÜ TEMSİL EDER
AK Parti Meclis Üyesi Uğur İnan Atmaca, CHP’li Çalışkan’a yanıt verirken, “CHP Grup Başkanvekili'nin bahsettiği jakuzi olayı İstanbul’da gerçekleşti ve bunun sahte olduğunu ortaya çıktı. Bizim bahsettiğimiz olay neden bütçede yüzde 100 gerçekleşmedi değil. Bütçe öngörü tahmindir. Bunla ilgili tahminlerinizi yaparsınız gerçekleşme yüzde 60-80 olu... Bizim bahsettiğimiz gelir gider arasındaki dengesizlik. Bunu ya gelirlerinizi arttıracaksınız ya giderleri kızacaksınız.  2023 yılında  konser ve etkinliklere 23 milyon TL harcanmış.  Bunun içinde temsil, tören ve ağırlama giderleri yok.Onları eklerseniz... Gençlik Merkezi tamamlama işi için 6 milyon TL. Yani hemen hemen 3'de 1'i kadar. Temsil dönem ağırlama giderleri ayrı. Burada geleceğe yönelik bazı öngörülerimiz ifade ediyoruz. Kimsenin kırmak dökmek gibi niyeti yok.  Belediye başkanı yüzde 48 ile seçilir ancak belediye meclisi halkın yüzde 100'ünü temsil eder. Belediye hepimizin belediyesi. Bizim yapmamız gereken belediyemiz hak ettiği ekonomik koşullara taşımak ve bu koşullarda başkanın elini rahatlatıp halka hizmet vermesini sağlamak. Söylediklerimize bu anlamda bakın o yüzden. Bu söylediklerimiz 2023'ündür sayın başkan yeni seçilmiştir. Sayın başkanın hassasiyetlerine güvendiğimiz belirterek inşallah gelir ve giderler arasındaki farkın azaldığını görmek istiyoruz” diye konuştu.

IŞIK: VERGİLERDE YÜZDE 100 SAPMA OLURSA BİR ŞEY YAPAMAYIZ
Son olarak yeniden söz alan Başkan Işık, “Vergi gelirlerinde yüzde 100 sapma olursa yapabileceğiniz çok bir şey yok. Bu sapma yüzde 10 olsaydı 116 açığı değil 10 milyon açığı konuşacaktır. Geçen yıl Türkiye'deki tüm belediye  ve kurumlar için zor geçen yıllardan biriydi. Bir deprem yaşadık, tüm belediyeler katkı verdi ve bunu gözden kaçırmamak gerekiyor” dedi

ÜSTÜMÜZE DÜŞENİ GÖNÜL RAHATLIĞI İLE YAPARIZ
MHP’li Mehmet Sait Sert’in söz alarak Ünal Işık’ın seçim döneminde verdiği vaatlerin yerinde ve doğru olduğunu belirtmesi ve hayata geçmesini sabırsızlıkla beklediklerini belirtmesi üzerine söz alan Başkan Işık, “31 Mart’a kadar vaatti. 31 Marttan sonra belediye bürokratları ile başkan otur stratejik planlarını yapar sonra da faaliyetlerini gerçekleştirmeye başlar. Önümüzdeki günlerde stratejik plan çalışmalarımız başlayacak. Umuyorum ekonomi gerçekten önemli.Bizim Büyükşehir il yapacağımızı projelerimiz var. He büyükşehir ile yapacağımız projeler hem 2023-2024 yılına kadar yaşanan ekonomik sıkıntılardan kurtulur ve vergi gelirlerinden gelir elde ederiz ve üstümüze düşeni gönül rahatlığı ile yaparız” diye konuştu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 
 7 Mayıs 2024 Salı 21:37
Gaziemir İçin Rumuzlu arkadaş yorumunun altına emin ol bütün belediye imzasını atar. Bravo....
 Gaziemir İçin
 7 Mayıs 2024 Salı 19:36
Hangi bürokrat geçen dönem belediyeyi işlemez hale getiren bürokratlarmı, şu an kaliteli bir şekilde bu işleri yapabilecek bürokratların hemen hepsi Sarnıçta oturup duruyor, işin ilginci yeni başkanın bu kaliteli işinde usta olanlardan yararlanmak yerine Gaziemir Belediyesini alt üst eden Eski başkanın torpille gelmiş beceriksiz bürokratlarını kullandığı hatta bunlara mevki verdiği görülüyor,bu yanlış bir yöntem ve bu uçak yere çakılır ona göre
 Sadece Gerçeklere cevap
 7 Mayıs 2024 Salı 15:58
BİZ TEMİZ İNSANLARIZ deyin tam olsun ahahahaha
 Vatandaş
 7 Mayıs 2024 Salı 15:50
Ünal başkan etrafındaki seni ahtapot gibi saran kazım ve avanelerine asla prim verme! Özellikle'de bankamatik yasin'e! Sana gram faydası olmaz onun sadece zararı olur! Kendi mahallesinde 3 tane oyu yok parti adına, Babası annesi mhp'ye oy verdiler! Kendi Buca'da yıllarca bankamatikdi. Lütfen bu ve bunun gibi parti adını kullanıp asalak gibi ordan burdan çalışmadan maaş alanları yanınızdan uzaklaştırın Ünal bey!
 sadece gerçekler
 7 Mayıs 2024 Salı 15:11
Ganimetçi yamyamlar toplanmış Ünal Başkanı karalıyorlar utanmazlar,İnsanlara iftira atmayın Ünal Başkan ve atadığı yardımcıları adam gibi adamlardır.Peki siz kimsiniz aynaya bakından suratınızdaki zifiri karanlığı görün. Bırakın temiz insanları da işlerini yapsınlar. ...
 Doğrucu
 7 Mayıs 2024 Salı 11:40
Halil Ardanın onursal koordintörü vardı bununda oğlu maşallah padişahlık gibi hangi sıfatla oğlu o Belediye de acaba il yöneticisi ise gitsin ile burda işi yok
 Doğrular
 7 Mayıs 2024 Salı 11:03
Başkan bey önceliğiniz EYT den emekli olan emekçilerin kıdem tazminatları olsun lütfen! Hepsini ödeyin geçin derim eski başkan arda insanları çok mağdur etti çok! Birde o yanınızda gezen bankamatik faresi yasin e asla ve asla yanınızda yakınınızda görev vermeyin! Yanınıza dahi sokmayın lütfen! Bu kişi size çok zarar verecek bilginize..
 Hayal
 7 Mayıs 2024 Salı 10:44
Büyüklerimiz gelen gideni aratır derlerdi ne kadar doğru bir sözmüş,Halil Arda bile böyle değildi,çok büyük hayal kırıklığısınız
 Braa
 7 Mayıs 2024 Salı 10:42
Buda Halil Arda nın laciverti çıkmış. Merak etmeyin zaman çabuk geçer Akp li diye yaftaladığınız aslında yerlilerinden korktuğunuz o Seydiköylüler senide bu dönemin sonunda ordan indirmeyi bilir. Sen atadığın bu kadrolardan iş bekliyorsan yanılıyorsun, önceki dönemden daha kötü olacaksın bunu bil
 Karacan
 7 Mayıs 2024 Salı 10:18
Bankamatikçi maaş alanlara dikkat
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git