Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Sendikadan ‘asgari ücret’ çağrısı: Komisyon yılda 4 defa toplanmalı!
Ekonomi
6 Mayıs 2024 Pazartesi 11:34

Sendikadan ‘asgari ücret’ çağrısı: Komisyon yılda 4 defa toplanmalı!

Türk-İş’in araştırmasına göre asgari ücret, Nisan ayı açlık sınırının altında kaldı. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, asgari ücretin yaşanabilecek seviyeye çekilmesi gerektiğini vurgulayarak “Açlık sınırının altında bir ücretle yaşamını sürdüren bir toplumun gelişmeyeceğini, sosyal adaletin sağlamayacağını ifade diyoruz. Asgari ücret komisyonu mutlaka yılda 4 defa toplanmalı, yaşanacak bir ücret haline getirilmelidir. En düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çekilmesini talep ediyoruz” dedi.

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Milyonlarca yurttaş, asgari ücrete ve emekli maaşlarına bu sene ikinci bir zam yapılıp yapılmayacağını merak ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete ikinci zammın gündeminde olmadığını söylemişti.

Öte yandan Türk-İş’in Açlık ve Yoksulluk Sınırı araştırmasına göre asgari ücret, Nisan ayında açlık sınırının altında kaldı. Asgari ücret 17 bin 2 TL iken açlık sınırı 17 bin 725 TL oldu.

Aynı araştırmaya göre, bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 22 bin 991 TL oldu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, asgari ücretin  açlık sınırının altında kalmasını Egedesonsöz’e değerlendirdi.

ASGARİ ÜCRET YAŞANABİLECEK SEVİYEYE ÇEKİLMELİ
Sarı, asgari ücretin ve en düşük emekli aylığının artırılması gerektiğini söyleyerek “Asgari ücret tüm dünyada belirlenen en düşük ücrettir. Anayasayı tanımayan, Taksim’i yasaklayan, baskı ve sömürü düzenini sağlayan iktidar asgari ücrette de düzensizliğini sürdürmektedir. Açlık sınırının altında bir ücretle yaşamını sürdüren bir toplumun gelişmeyeceğini, sosyal adaletin sağlamayacağını ifade diyoruz. Asgari ücret komisyonu mutlaka yılda 4 defa toplanmalı, yaşanacak bir ücret haline getirilmelidir. Toplumda üretenler, yaşanacak bir ücret alamadığı sürece o ülkede sosyal cinayetler, intiharlar artar. İş verimi düşer. İş verimi düştüğü sürece de bu ülke gelişemez. Asgari ücret artarsa işçi çıkarırız diye düşünenler büyük bir safsata içinde. İşçinin ve emekçinin dünyayı yaratan elleri ve beyinleri olmadığı sürece hiçbir fabrikada üretim olmaz. Üretimin olmadığı hiçbir fabrikada hiçbir patron varlığıyla zengin olamaz.  O yüzden asgari ücretin çok hızlı bir şekilde insanca yaşanabilecek ücret haline dönüştürülmesi gerekiyor. En düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çekilmesini talep ediyoruz” dedi.

Sarı şunları söyledi:

“Asgari ücret komisyonu ülkedeki ekonomik durum kötüyken mutlaka 4 defa toplanmalı. Ülkenin gidişatına ve ekonomik durumuna göre düzenlenmelidir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in orta vadeli programında emekçilere yine kemer sıkma politikaları yüklenirken biz asgari ücretin yükseltilmesi, yükseltilmese de açlık sınırının altında bir ücretle çalışılmaması gerektiğini söylüyoruz.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git