Ege'de Sonsöz
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Başkan Tugay 'tablo çok vahim' dedi: Nurdağı tamamen yok olmuş!
Yerel Yönetimler
10 Şubat 2023 Cuma 14:43

Başkan Tugay 'tablo çok vahim' dedi: Nurdağı tamamen yok olmuş!

Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem sonrası bölgeye giden belediye başkanları arasında yer alan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Maalesef yansıtılan rakamların çok daha ötesinde çok çok büyük rakamlara ulaşabilir vefat verilerinde. Henüz dokunulmamış çok büyük enkaz var. Benim tahminin en az yarısına dokunulmamış durumda. Nurdağı diye bir ilçe var ve tamamı yok olmuş” diye konuştu.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – Türkiye'yi derinden sarsan ve Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkımlara neden olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Arama kurtarma çalışmaları sürerken, Türkiye'nin dört bir yanından belediyeler de deprem bölgesine yardım ve destek götürmek için seferber oldu. İzmir’den de enkaz bölgesinde aktif olarak bulunan belediye başkanları arasında yer alan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay izlenimlerini Egedesonsöz’e aktardı.

ÇÖZÜMLER ÜRETİLEMİYOR
Adıyaman’ın Kesmetepe bölgesine yakın bir bölgede olduklarını vurgulayan Tugay, “Birincisi çok ağır yıkım var. Hemen herkes dışarıda… Hava çok soğuk, buraya pek çok yardım malzemesi geldi, hemen herkese gıda ulaştı ancak çadır ve konteyner talebi çok fazla var. Hava kapalı ve kar yağışı bekleniyor şu anda. Ancak vatandaşların barınma yerine yok. Su, tuvalet, banyo sorunları var. Bunlarla ilgili etkileri çözümler üretilemiyor. Tunç başkanın dün lojistik merkez, konteyner ve çadır kent kurma kararını açıklaması çok doğru bir hamle oldu. Biz de bunun içinde olacağız. Bütün ilçe belediyelerinin ve STK’ların bu organizasyonda olmasını öneriyorum. AFAD var ancak yetersiz kalıyor çünkü çok geniş  bir alan” dedi.

DÜZELMESİ YILLAR SÜRECEK
Yeni bir yapının kurulmasının uzun süre alacağını belirten Tugay, “Burada 1-1,5 sene belki yardım yapılması lazım. Mutlaka devlet bir düzen kuracaktır ancak bu düzenin kurulması aylar sürecektir. Burada bütün hayat durmuş durumda. İş yerlerinin hemen hemen tamamı kapalı… Üretim tesislerinin fabrikalarının tamamı kapalı… Hayatın devam edilmesi için buraya bir düzen kurulması lazım. Bir grup insanın bir anda başka şehirlere gitme durumu olacaktır. Yakınları olanlar gidiyor zaten. Bizde yardımcı olmaya çalışıyoruz onlara. Ancak tamamı tabii ki gidemeyecek. Burada da bir yaşam devam edecek. Tamamen yaşamın düzelmesi de yıllar sürecek. Aylar sürecek dediğimiz süreçte bizim yardımcı olmamız şart. Bunun için Büyükşehir’in yapacağı organizasyonun desteklenmesi önemli” ifadelerini kullandı.

YARDIMLAR ULUORTA BIRAKILIYOR
Gelen yardımlar ile ilgili koordinasyon sorunu olduğunu belirten Tugay, “Gelen yardımlar ile karmaşa var. Nereye gideceğini ne yapacağını kimse bilmiyor. Kendi yardım araçlarımız için söylememiz gerekirse ya biz başında oluyoruz ya da sorumluları yönlendiriyoruz... Ancak ulu orta bırakılıp giden yardımlar da oluyor başka yerlerden gelenlerde. Bunu için mutlaka bir organizasyonun oluşturulması gerekiyor” dedi.

GÜVENLİK SORUNU YAŞANABİLİR
Bölgedeki unutamadığı anılarının sorulmasına da yanıt veren Tugay, “Parçalanmış halde insan cesetleri çıkarıyorlar, yakınları perişan halde... Üzerinde elbisesi olmayan, ayağında montlar olmayan çocuklar var. Kadınların iç çamaşırı talebinde bulundu ancak kimse bunu düşünmediği ve getirmediği için yoktu. Biz arkadaşlarımıza söyledik hemen bir şeyler gönderildi. Detaylı ihtiyaçlar var ancak hepsini görmek mümkün değil. Kavgalar görüyoruz. Dağıtımlar sırasında insanlar birbirine giriyor. Çok dramatik anlar yaşanıyor. Bunlar çok üzüyor bizi. Zamanla insanların öfkesi artacaktır. Burada güvenlik sorunun yaşanması  söz konusu olabilir” ifadelerini kullandı. 

KARMAŞA HALA BİTMİŞ DEĞİL
Vefat rakamlarının vahametine de dikkat çeken Tugay, “Maalesef yansıtılan rakamların çok daha ötesinde çok çok büyük rakamlara ulaşabilir vefat verilerinde. Henüz dokunulmamış çok büyük enkaz var. Benim tahminin en az yarısına dokunulmamış durumda. Nurdağı diye bir ilçe var ve tamamı yok olmuş. Tamamı hasarlı. İslahiye’nin yarısı, Hatay'ın yarısı, Maraş ve Adıyaman'ın yarısı… Bunlar ilk etapta aklıma gelenler. Bu kadar geniş alanda yıkım olunca enkazın tamamına müdahale edilmesini beklenmesi tabii ki hayal ancak daha organize hareket edilmesi lazım… Karmaşa hala bitmiş değil” dedi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git